Twee mannen doen onderzoek

Onderzoek bij Sanofi

Algemene informatie
Op het hoofdkantoor van Sanofi in Parijs wordt per studie bepaald welke landen de beste onderzoeksmogelijkheden hebben. In deze landen zal de studie worden uitgevoerd. Sanofi heeft 100 vestigingen op vijf continenten. Ruim veertig vestigingen hebben een eigen onderzoeksafdeling. De meeste onderzoeken die door deze onderzoeksafdelingen worden begeleid, zijn de zogenaamde Fase I t/m III studies. Deze worden door het hoofdkantoor van Sanofi in Parijs gestart. De studies worden in het algemeen uitgevoerd met patiënten die al onder behandeling staan. Onder overzicht van onderzoeken vindt u alle onderzoeken in Nederland waar nog patiënten voor gevraagd worden. Wij voeren vanuit het kantoor in Nederland geen onderzoek uit met gezonde vrijwilligers.

Welke landen er aan een onderzoek van ons hoofdkantoor mee mogen doen hangt af van:

  • De kennis en ervaring van artsen die aan het onderzoek willen deelnemen over het ziektebeeld en de behandeling.
  • De betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van werken in onderzoek verband van artsen, verpleegkundigen en andere betrokkenen in het ziekenhuis.
  • De mogelijkheid om de studiebehandelingen en procedures in te passen in de reguliere zorg.
  • Het aantal beschikbare en geschikte patiënten.
  • De tijd waarbinnen het onderzoek kan worden afgerond.

Daarnaast worden er door de onderzoeksafdeling fase IV studies en observationeel onderzoek opgezet en begeleid. Deze worden of door het hoofdkantoor gestart of zijn een lokaal initiatief vanuit een vestiging. Dit zijn studies met producten die al geregistreerd zijn. Deze studies hebben bijvoorbeeld als doel om de kennis van mogelijke bijwerkingen van het geneesmiddel te verbeteren, het evalueren van de effectiviteit en/of het verkrijgen van meer kennis over de behandeling van bepaalde aandoeningen.

Naast geneesmiddelonderzoek dat door Sanofi wordt gestart, wordt er ook klinisch onderzoek gestart door Nederlandse onderzoekers en/of onderzoeksgroepen met geregistreerde of ongeregistreerde medicijnen. Dit zijn de zogeheten investigator sponsored trials, ook wel onderzoeker geïnitieerd onderzoek genoemd. Vaak komt dit voort uit nieuwe inzichten in de behandeling van patiënten. De arts of de onderzoeksgroep is verantwoordelijk voor het ontwerp, de uitvoering en de begeleiding van de studie. Sanofi kan deze onderzoekers op verschillende vlakken ondersteunen, bijvoorbeeld wetenschappelijk, organisatorisch of financieel.

Meer informatie

Sanofi is transparant over haar onderzoeken en de resultaten.

  • Alle onderzoeken die wereldwijd hebben plaatsgevonden, zijn aangemeld bij ClinicalTrials.gov. Met de zoekterm ‘Sanofi’ zijn alle onderzoeken hier te vinden.
  • De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek ontwikkelde voor Nederland   een vergelijkbare site: CCMO register
  • Het hoofdkantoor van Sanofi  presenteert elk half jaar de voortgang van nieuwe en lopende onderzoeken op www.sanofi.com.  De resultaten van de studies worden vermeld op Sanofi  Clinical Study Results.
  • De Europese Unie heeft ook een onderzoeksdatabank,  namelijk EU Clinical Trials Register.  
Afdelingen en functies

Het geneesmiddelenonderzoek van Sanofi in Nederland wordt aangestuurd door de Clinical Study Unit. De Clinical Study Unit is onderdeel van de medische afdeling en is verantwoordelijk voor de uitvoering van klinisch geneesmiddelen onderzoek in de fasen II, III en IV. De Nederlandse Clinical Study Unit vormt samen met België, Luxemburg, Ierland en het Verenigd Koninkrijk het 'Noordzee Cluster'.

Bij de Nederlandse Clinical Study Unit werken ongeveer 42 mensen. De projectleiders zorgen samen met de klinische onderzoekspartners en projectassistenten voor de opzet, uitvoering en controle van de klinisch geneesmiddelenonderzoeken van Sanofi in ziekenhuizen en andere instellingen.

Daarnaast werken er mensen in de Clinical Study Unit, die ervoor zorgen dat de studies volgens de geldende richtlijnen worden uitgevoerd en dat de medewerkers optimaal kunnen functioneren.

Deze website maakt gebruik van Google Analytics cookies voor websitestatistieken. Met behulp van die informatie kunnen wij de website en de navigatie daarop verbeteren, naar de behoeften van onze bezoekers. Wilt u meer informatie over ons cookie beleid? Klik dan hier.

OK