Gezichten achter niet-melanoom huidkanker

De Huidkanker Stichting Nederland heeft in samenwerking met Sanofi, hun patiëntmaterialen en het boek ‘GEZICHTEN achter niet-melanoom huidkanker' aangeboden aan vijf centra in Nederland; het Erasmus MC, het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Universitair Medisch Centrum Groningen, Maastricht Universitair Medisch Centrum en het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. In dit boek doen mensen met niet-melanoom huidkanker en hun behandelaren hun verhaal. Meer aandacht voor niet-melanoom huidkanker en de impact hiervan is belangrijk.

Over huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in ons land en jaarlijks stijgt het aantal nieuwe ziektegevallen. Het afgelopen jaar werden 82.800 patiënten met een vorm van niet-melanoom huidkanker gediagnostiseerd. Daarvan kregen er 60.000 de diagnose basaalcelcarcinoom en 14.884 plaveiselcelcarcinoom (Bron: www.kwf.nl).

Huidkanker kan goed worden behandeld, zeker wanneer basaalcelcarcinoom vroeg gediagnostiseerd wordt. Meestal bestaat de behandeling van een basaalcelcarcinoom uit een kleine operatie. Soms kan bestraling een optie zijn. Er zijn ook andere behandelingen mogelijk bij basaalcelcarcinoom, zoals plaatselijke chemotherapie, crème of immunotherapie, fotodynamische therapie, bevriezen met vloeibare stikstof of wegkrabben en dichtschroeien. (Bron: www.kanker.nl) Darryl Tio, dermatoloog in het Amsterdam UMC legt in het boek 'GEZICHTEN achter niet-melanoom huidkanker’ uit: “Het is belangrijk om op tijd naar de dokter te gaan als je een plekje ontdekt. Nog belangrijker is dat je huisarts het plekje herkent". “Om ervoor te zorgen dat mensen op tijd naar een arts gaan is bewustwording essentieel.”

Bij plaveiselcelcarcinoom van de huid wordt de aangedane huid vaak chirurgisch worden verwijderd door de huisarts of de dermatoloog. Er is ook een groep patiënten waarbij de ziekte terugkomt, dan wordt er vaak na de operatie ook bestraling gegeven. Voor de kleine groep met een gevorderd stadium van de ziekte, kan immuuntherapie worden gegeven. Carla van Herpen, internist-oncoloog in het Radboudumc geeft in het boek aan: “Met immuuntherapie kunnen we proberen een verbetering van pijnklachten en kwaliteit van leven te behalen. Kwaliteit van leven vind ik heel erg van belang bij de behandeling van patiënten”.

Huidkanker is een vorm van kanker die het dagelijks leven en de kwaliteit daarvan sterk beïnvloedt. De impact van de ziekte is voor veel mensen onbekend. Sven van Egmond, dermatoloog, Erasmus MC vertelt in het boek over de totstandkoming van de Huidkankerstichting HUKAs: "Uit onderzoek bleek een zeer grote informatiebehoefte bij huidkankerpatiënten. Een plek waar informatie gevonden kan worden en waar patiënten met elkaar in contact kunnen worden gebracht". De HUKAs is opgericht door Sven van Egmond, destijds arts-onderzoeker dermatologie in het Erasmus MC Rotterdam en Jaap Touw, zelf huidkankerpatiënt. Jaap doet net als andere patiënten zijn verhaal in het boek.

Ontwikkelingen

Sanofi ziet hoeveel impact kanker heeft op individuen en de mensen die voor hen zorgen. Huidkanker doet vaak veel met mensen, juist omdat het zo zichtbaar is. De verhalen motiveren en inspireren Sanofi om nieuwe behandelingsopties te ontwikkelen, de toegang tot therapieën uit te breiden, uitgebreide ondersteuningsmiddelen voor patiënten te bieden en samen te werken met patiëntenorganisaties over de hele wereld. Met een rijke geschiedenis en een sterke pijplijn in oncologie zet Sanofi zich in voor de ontwikkeling van therapieën die van invloed kunnen zijn op het leven van mensen die leven met vele verschillende soorten kanker.

Note: De gebruikte quotes zijn afkomstig uit het boek Gezichten achter niet-melanoom huidkanker, 2020. Een uitgave van De Huidkanker Stichting en Sanofi.

MAT-NL-2200569-1.0 – 06/2022